Eind oktober opende restaurant Bijvangst in Amsterdam. Brita van den Dries-Trapman van de Nederlandse Vissersbond ging er eten met vriendinnen en deelt haar observaties.
Stijlvol interieur
Restaurant Bijvangst is een groot restaurant met twee verdiepingen. Het restaurant is stijlvol ingericht waarbij het concept tot in de details is doorgevoerd. Aan de wand hangen illustraties van Noordzeevissen, de bar is bekleed met koperen schubben en de lampen hangen in netten. Netten zijn eveneens gespannen langs de trapleuning. Bij binnenkomst loop je direct tegen een vitrine met verse vis voor thuiskoks. Er liggen vanavond scharretjes, pietermannen, wijting en krabbenpoten in.
Vangst van de dag
Op de kaart staan algemene gerechten zoals ‘rondvis uit de oven’, ‘platvis a la meunière’ (met geklaarde boter, kappertjes en peterselie) en ‘lekkerbek’. De vissoorten waarmee de gerechten bereid zijn variëren, de soorten van die avond staan vermeld op een groot bord bij binnenkomst. Dit geeft het gevoel dat er ‘vangst van de dag’ wordt geserveerd en biedt de keuken de mogelijkheid om rekening te houden met visprijzen en de seizoenen. Slim bedacht.
Verspilling?
‘Wij willen verspilling van bijvangst tegen gaan door deze weer op de kaart te zetten’ vermeldt het restaurant op de website. Het idee van verspilling is ook doorgevoerd in de niet-vis gerechten, zo staat er spinazie-brandnetelsoep op de kaart (want wie eet er regelmatig brandnetels?) en worden er haantjes (bijvangst uit de eiersector) geserveerd en komt de rundersteak van melkkoeien die geen melk meer geven.
‘Wist je dat een aanzienlijk deel van alle vissen die we in onze Noordzee vangen, niet op ons bord belandt?’ staat er op de menukaart. Er wordt vervolgens geïnsinueerd dat het op de kaart zetten van deze vis verspilling tegen gaat. Een verhaal dat voor de kenner uit de visserijsector niet helemaal klopt. De vis die daadwerkelijk terug in zee moet na de vangst, omdat deze te klein is om te mogen aanlanden of omdat er geen quota voor is, zou het restaurant nooit op de kaart kunnen zetten, het is namelijk verboden deze vis voor consumptie aan te bieden. De vis die ze wel kunnen serveren is gewoon marktwaardige vis die meestal geëxporteerd wordt naar Zuid Europa, van verspilling kun je dan toch niet spreken.
Voedselkilometers
Na navraag hierover bij het restaurant, geeft mede-oprichter Huibert de Leede aan dat ze goed vooronderzoek hebben gedaan. Ze zijn op de hoogte van de aanlandplicht en dat een restaurant de ‘ongewenste bijvangst’ niet op de kaart kan zetten. De verspilling die het restaurant aan de kaak wil stellen, aldus De Leede, zijn de vele voedselkilometers die gemaakt worden voor het exporteren van Noordzeevis en het importeren van Aziatische kweekvis. Daar wil het restaurant iets aan doen.
Rode mul
Opvallend is verder dat er die avond mul op de kaart staat. Een uitermate waardevolle doelsoort voor veel vissers. Op de kaart wordt wel toegelicht dat ‘het hele net’ als basis wordt genomen voor het menu. “Een soort die voor de ene visser doelsoort is, wordt op de kaart gezet als het in de bijvangststroom zit van een andere visser”, aldus de Leede.
Ode aan Noordzeevis
Het onder de aandacht brengen van de variatie Noordzeevis bij Amsterdamse consumenten door het ze voor te schotelen op een ontspannen avondje uit is lovenswaardig. Meer bekendheid over Noordzeevis bij Nederlandse consumenten kan de visserijsector alleen maar ten goede komen. En verhalen genoeg om Noordzeevis te verkopen: het is gezond, de vis heeft een natuurlijk leven gehad als scharreldier, komt van duurzaam beheerde bestanden en van dichtbij.
Bij vertrek uit het restaurant krijgen we nog een mooi vormgegeven poster mee met illustraties van veel Noordzeesoorten. Als een deel van de restaurantgasten deze poster inderdaad ophangt in de keuken of op de wc en er regelmatig een blik op werpt is dit een mooie bijdrage aan het vergroten van de bekendheid van onbeminde Noordzeevis. Het valt te hopen dat Restaurant Bijvangst een succes wordt en dat ze daarbij kritisch blijven kijken naar hoe hun verhaal overkomt op de consument en op de sector.
Ondertussen zullen kenners van de visserijsector ook moeten erkennen dat het echte verhaal een complex verhaal is en hun best blijven doen om dit op begrijpelijke wijze over het voetlicht te brengen.
Meer informatie
- Het parool schreef eerder over restaurant Bijvangst
- Bezoek ook de website van het restaurant
- Een ander restaurant in Amsterdam dat voornamelijk Noordzeevis op de kaart zet is Viscafé de Gouden Hoek
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Brita van den Dries-Trapman, T 0527-698151 of bktrapman@vissersbond.nl.